• Дейност
  • 50 години живот с диабет ( автор - д-р Адриан Стоев)

БАД за доплащането на инсулините

Министър Божидар Нанев и фирма "Ново - Норддиск" ще обсъдят проблема с инсулина  
Автор: Хоризонт

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев и представители на датската фирма "Ново -Норддиск" ще обсъдят поредната криза с инсулините за диабетиците, след като от 2 дни те вече се доплащат от пациентите.
Заместник-председателят на Асоциацията на диабетно-болните Адриан Стоев заяви пред Хоризонт, че основната причина за проблема е въвеждането на позитивния лекарствен списък. Той посочи, че така се нарушава принципа за безплатно лечение на болните от диабет, който е световна практика. Стоев бе категоричен, че диабетиците в  България ще се борят докрай за запазването му.

В първото проучване на качетвото на лечение на диабета, България беше класирана на последното 29-то място в Европа. Няма да отстъпим нито крачка назад, ще се борим по всякакъв начин да запазим този принцип, и чрез медии, и чрез протести, и чрез подкрепа от пациентските организации в страната и търсене на помощ от международните диабетни асоциации. Много категорично настояваме да се потърси административна отговорност от всеки държавен служител, който не си е свършил както трябва работатата и в рамките на 6 месеца се създават две кризи и страхотна паника сред пациентите, болни от диабет по отношение на инсулина. Ние сме убедени, че те ще намерят положително решение на днешната среща, но не можем да си обясним защо трябва да се стига до такива срещи, каза заместник председателят на Асоциацията на диабетно-болните Адриан Стоев.

БА Диабет във Фейсбук