До журналистите.

Уважаеми ЖУРНАЛИСТИ,
Само широко отразените в медиите ПОЛИТИЧЕСКИ ГРЕШКИ се коригират своевременно ...! 

Молим за Вашето съдействие (защото от много време само ВИЕ сте коректив на българските управници) за АДЕКВАТНА ПРОМЯНА в сегашната здравна политика на „икономии” за сметка на човешки животи и съдби ...!!!

Днес става въпрос за отнемането на достъпа до ефективно ЖИВОТО- ПОДДЪРЖАЩО лечение на хиляди хронично-болни,  които НЯМАТ възможност да „ДОПЛАЩАТ” своите лекарства. Те трябва да ги взимат ЕЖЕДНЕВНО  и без тях  са обречени на БЪРЗИ усложнения, инвалидизации и смърт ...! Така ще оцелеят само по-богатите хора, които могат да ДОПЛАЩАТ за своето лечение ...!

юВ света на всеки 10 секунди умира по един ДИАБЕТИК  от своите множество УСЛОЖНЕНИЯ...!

       

юНапоследък много хронични заболявания са подложени на подобни „санкции” с оправданието, че няма достатъчно средства в НЗОК..!?! В медиите изтича информация и за още много предстоящи ограничения на НЗОК, които неминуемо ще влошат или прекратят поддържащото лечение при много хронично болни..! Но защо НЗОК ще решава кой ще живее и кой  НЕ, съобразно своя бюджет  ...?

 

юИзглежда идеята на управниците е, че болните в България са прекалено много (което е ФАКТ след 20 години „преход” и „реформи”) и ако част от тях „вече ги няма...!”:

-разходите от НАМАЛЕНИЯ по време на Криза бюджет на НЗОК ще са по-малко ...

-събирания вече 10 години от нашите здравни вноски  РЕЗЕРВ  на касата (който е предвиден именно за кризи..!)  няма да се пипа и ще продължава да поддържа фискалния резерв на страната ...!?!

-Държавата ще продължава да НЕ ПЛАЩА  здравни осигуровки за хората, за които отговаря  и ще продължи да ползва резерва на НЗОК...!

 

 

Сегашната здравна „политика” е ГЕНОЦИД спрямо хронично-болните и застрашава нашето физическо оцеляване. Това обаче активира нашият инстинкт за самосъхранение и ни кара да се борим до край за  запазване на нашите здравни и конституционни права !!!

 

 

Уважаеми дами и господа ЖУРНАЛИСТИ, молим Ви:

 
  1. Да се запознаете с нашето отворено писмо – съвместен проект на Българска Асоциация „ДИАБЕТ” и Националната Асоциация на ДЕЦАТА с ДИАБЕТ и да запознаете обществеността с него.
  2. Да проверите какво е положението с Резерва на НЗОК – колко пари има в него и за какво се ползват конкретно ...?
  3. Да установите защо министър Б. Нанев  НЕ  свърши НИЩО от обещанията си през месец декември 2009 г. – вижте интервюто му пред "Дарик" радио, "Денят", 07 декември 2009 година, 18.57 часа ...?!?
  4. Вижте и докъде доведе тази НЕСВЪРШЕНА РАБОТА – Екселският файл ... (Цената, която трябва да доплаща пациента е разликата между цената на едро –  (колона L - в електриково-синьо) и реимбурсивната цена и процента на НЗОК- (колона P - светло-жълто) ... Вижте за колко лекарства се доплаща ....!!!
  5. Защо държавата нарушава законите на страната и не плаща достатъчно за здравно осигуряване...?
  6. Кой е отговорен и има ли наказани за постоянните кризи с редица животоподдържащи лекарства, което влошава здравето на големи групи пациенти ...?
  7. Защо в България не се прилагат ДОБРИТЕ  ПРАКТИКИ  в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО на Европа, а постоянно се  откриват „изродени варианти на колелото...” ???

 

                         С уважение :     

16.03.2010 г.                          ( д-р А. Стоев  -  Зам. председател на БАД )

        гр.  София                                www.badiabet.com

БА Диабет във Фейсбук