• Дейност
  • Позиция на БА Диабет относно застрашаваща живота и здравето на нашите членове липса на медикаменти

Прессъобщение на БАД - 2012

„Ноември - Месец на диабета”
Под мотото на IDF (Международна диабетна асоциация) Диабет: Да защитим нашето бъдеще: „Подходяща среда за всички”, „Правилно обучение за всички” в София и различни градове на страната през месец ноември ще се организират лекции, спортни събития, радио и телевизионни предавания, безплатен скрининг за диабет и др. За трета поредна година Българска асоциация Диабет (БАД) организира инициативата „Месец на диабета”.

На 14 Ноември по инициатива на БАД и фирма "МАРВЕНА" ще бъде отслужен и тържествен молебен за здравето на всички хора с диабет в България. Той ще се състои в 17.30ч. в „Храм Св. София – Премъдрост Божия”. Една от стените на храма ще бъде осветена символично със синя светлина – свидетелство за съпричастността към това заболяване в световен мащаб.
Изборът на синята светлина не е случаен: Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния Ден за борба с диабета, като символи на живота, здравето и синьото небе, което обединява всички народи.


14 ноември е обявен за Световен Ден на Диабета и се чества всяка година от 1991 година насам под егидата на Световната Здравна Организация. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН.
Датата е избрана умишлено - тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
Днес, в над 160 страни по света, денят се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет.
Данните сочат, че през 2011г. диабетът е бил причина за смъртта на над 4 милиона и половина души, а над 465 милиарда долара са били необходими за лечение. Тези цифри шокират, още по-тревожно е, че се очаква през 2030г. заболелите от диабет да достигнат 552 милиона души.

Нужно е епидемията да бъде спряна!

Как може да стане това? Чрез широко популяризиране, информиране на обществото, превенция и успешен контрол на заболяването.П О К А Н А


  
БА Диабет във Фейсбук