• Дейност
  • IDF призовава за осигуряване на най-висок стандарт, за сигурност и качество на лечението на пациенти

В свое прессъобщение от 26 март IDF призовава за осигуряване на най-висок стандарт, за сигурност и качество на лечението на пациентите с диабет.  

          Международната диабетна федерация за европейския регион (IDF Europe) публикува своята позиция по предложението на европейската комисия за правно регулиране по отношение медицинските пособия. Федерацията призовава с наредбата да се осигури най-високото равнище за сигурност и качество на медицинските грижи за пациентите с диабет. Новата наредба следва също така да осигури бърз достъп до новите медицински консумативи, използвани от диабетиците като стимулира научни разработки и иновации в областта.
           Когато говорим за лечение и управление на диабета, знаем че медицинските устройства имат голям принос за здравето и качеството на живот на хората с този проблем – говорим за писалки, спринцовки, игли, помпи, глюкомери и уреди за постоянно измерване на кръвната захар. Те са от съществено значение за правилния контрол и управление на диабета, за отлагане или предотвратяване появата на късните усложнения като сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност, слепота и други.                   Освен това чрез измерване на кръвната захар се определя инсулиновата дозировка за всеки конкретен случай. Затова сигурността и надеждността на тези инструменти е от изключителна важност.
            IDF Европа приветства преразглеждането на регулацията на Европейския съюз за медицинските устройства и предложението да се осигури напълно хармонизирана ситуация в цяла Европа, с най-висок стандарт за всички страни членки.
            Пълния текст на прессъобщението може да прочетете в приложението на английски език.
          Както казва Жоао Набаис – президент на IDF Европа: „Особено внимание трябва да се обърне на пациентите. След като тяхното здраве зависи от тези медицински устройства и консумативи, гласът на пациентите трябва да бъде чут.“.
 

БА Диабет във Фейсбук