Едно актуално писмо от млад диабетик!

ЗДРАВЕЙТЕ,

     Според мен в последно време държавата ни не отдава нужното внимание на диабетиците и омаловажава техния сериозен здравен проблем. Във връзка с това имам няколко предложения, които бих искал да отправим към Министерството на здравеопазването и отговорните за състоянието на диабетиците в България лица:


1. Броят на тест-лентите за измерване на кръвна захар, които НЗОК отпуска безплатно за диабетиците в България е по-малък от необходимия. За диабетно болните на възраст под 18 години Касата поема стойността на 3 тест-ленти дневно, при условие че за добър гликемичен контрол са нужни по минимум 6 лентички дневно - всички доктори-ендокринолози могат да потвърдят това.
Моето предложение във връзка с това е НЗОК да започне да отпуска по 6 тест-ленти за измерване на кръвна захар дневно за диабетиците до 18-годишна възраст. За целта Здравната каса може да не натоварва бюджета си, а да сключи договор с дадена фирма, чиито продукти не са по-некачествени, но са по-евтини и да поема стойността на тест-лентите само за тази фирма. За пример мога да дам това, че 50 броя тест ленти на фирмата ................. струват 50 лева, а същият брой консумативи за глюкомери ................  струват наполовина - 25 лева. В момента НЗОК плаща лентите на всяка фирма, която пациентът си избере, а естествено хората избират по-скъпото, когато някой друг го плаща, вместо тях.

2. Защо за пълнолетните диабетици отпусканият брой тест ленти намалява драстично до 150 броя годишно? Да не би при навършването на пълнолетие диабетно болните да губят диабета си? Предлагам за пълнолетните диабетици НЗОК да отпуска по 3 броя тест-ленти на ден - двойно по-малък от този, който споменавам в т. 1.
Мисля, че ако тези две мои предложения се послушат, НЗОК няма да трупа загуби, а може дори да бъде на печалба, ако сключи договор с определена фирма и насочи разходите си единствено към нея.

3. Предлагам заедно с инсулините за диабетиците да бъдат давани и безплатни инжекционни иглички. Фактът, че диабетно болните нямат с какво да си инжектират инсулина, ако не разполагат със собствени средства, е учудващ и фрапиращ!

4. Вероятно всеки диабетик е чувал за така наречените инсулинови помпички, които са мечтата на всеки диабетно болен човек. След като Министерството твърди, че е загрижено за здравето на хората и предоставя на диабетиците "най-съвременните" методи за контрол на заболяването им, защо тогава държавата не купува за заболелите тези нови изобретения?
Разбирам, че бюджетът на НЗОК не разполага със средства за инсулинови помпички за всички диабетици и тези уреди се считат за "ненужен лукс". Моето предложение по въпроса е НЗОК да започне да отпуска средства единствено за консумативите на подкожните сензори, измерващи кръвната захар на всеки 5 минути, а който желае и има възможност - да си закупи "прищявката". За да не се натоварва бюджетът на Касата, в този случай отново може да бъде сключен договор с определена фирма, а тест-ленти за измерване на кръвна захар да не бъдат отпускани за пациенти, притежаващи сензор, защото това устройство ще върши същата работа. Също така може да се въведат определени изисквания и консумативите на сензорите да бъдат изплащани само на определени пациенти, за които е преценено, че имат нужда от тези апарати, т.е. нещо като аналоговите инсулини в момента.

     Известни са множество заболявания, за лечението на които НЗОК отпуска огромни суми - хиляди лева месечно. Както всички знаем, диабетът не е по-маловажно такова, но сумите, отпускани за него, са значително по-малки.
     Държавата е длъжна и отговорна да се грижи добре за всички свои граждани! Нека да си потърсим правата!  Нека да припомним колко са диабетиците в България и да загатнем на политиците какъв процент от техните избиратели са диабетно болните, заедно с близките им!


     Обръщам се първо към Вас, защото Вие сте най-голямата организация за диабетиците в България и многократно сте доказали загрижеността си за състоянието на заболелите от диабет в нашата държава. Одобрявате ли предложенията ми и съгласни ли сте да ги отправим към отговорните лица? Можем също така да направим дискусия по тези въпроси и да ги разпространим по медиите за по-добри резултати.

     Надявам се да ме разбирате правилно и ако съм прав - да ми съдействате.

С УВАЖЕНИЕ,
                                                Стоян Гечков
                                               15-годишен диабетик


Браво за добрия поглед и идеи на Стоян!  Имаме нужда от такива млади будни хора в нашите организации...!

Призоваваме всички диабетици в България да започнат да изпращат писма със своите проблеми и предложения до НЗОК, МЗ, КЗ в НС!  
НЕКА ДА ГИ ЗАТРУПАМЕ С ПИСМА - САМО ТОГАВА ЩЕ ВИДЯТ КОЛКО 
СМЕ МНОГО И КОЛКО ТРУДНО ЖИВЕЕМ С ДИАБЕТА - ДАНО СЕ ОСЪЗНАЯТ И РЕШАТ НЕЩО ДОБРО...!

БА Диабет във Фейсбук