• Дейност
  • 50 години живот с диабет ( автор - д-р Адриан Стоев)

Обучение - 2009 г.

Обучение за по-добър контрол на диабета

Всяка година на 14 ноември честваме  Световния  ден  на борбата  с  диабета.  Международната  диабетна  федерация и Световната  здравна организация  за  първи  път  отбелязват този ден през 1991 г.,  а през  2006 г.  приетата от ООН Резолюция  61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета.  Международната  диабетна федерация реши, в продължение на пет години - от 2009 до 2013 г., кампаниите по отбелязване  на  Световния  ден  на борбата с диабета да са пос-ветени  на  обучението  и  превенцията на захарния диабет.

Мотото на  кампанията  за 2009  година е         „Да разбираме диабета и да го контролираме”.

Тази  година  отбелязването на Световния ден на борбата  с  диабета  в  България ще бъде посветено на обучението на пациентите. Инициативата ще се провежда от Българското  дружество  по  ендокринология  съвместно  с Българска асоциация диабет и  Националната  асоциация на децата с диабет и подкрепата на Ново Нордиск.

В  тази  връзка  всички  университетски клиники в България ще отворят широко врати  в  продължение  на  една седмица (от 9 до 13 ноември) за  безплатни  обучителни срещи и за всички, които искат да научат повече за това как да контролират по-ефективно диабета си.

Основните  теми,  които  ще бъдат засегнати по време на лекциите са здравословното хранене, инсулиновото лечение,  усвояване  на  инжекционните техники, самостоятелно коригиране на инсулиновата доза, както и справяне с хипо- и хипергликемиите.

Повече  информация  може да намерите на:

www.novonordisk.bg

www.endo-bg.com

www.n-a-d-d.piczo.com

www.badiabet.com

БА Диабет във Фейсбук