• Новини
  • ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - СЕНЗОРИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР

Посолство на Рeпублика България във Варшава · за ДИАЕВРО 2023

На 9-11 юни 2023 г. в град Прушков, Полша, се проведе поредното издание на европейския турнир по футбол ДиаЕуро (DiaEuro) 2023. Организатор и домакин на спортното събитие бе полската Фондация за деца с диабет. Шампионатът събра близо 200 играчи-младежи с контролиран диабет от цяла Европа. Българският участник - представителен отбор към Асоциация «Диабет» се класира на осмо място. Гости на спортното събитие бяха представители на дипломатическите мисии на страните, участващи в турнирите. В церемонията по награждаване на победителите Посолството на България във Варшава бе представлявано от консула - г-жа Тюркян Акиф.
 

Прочети още

ЛИПСА НА ОЗЕМПИК ПИСАЛКА 1 МГ

ЛИПСА НА ОЗЕМПИК ПИСАЛКА 1 МГ ПО АПТЕКИТЕ

 от: Т. Р.  

  Дата: 27.07.2022 16:27:44

Здравейте, моля за информация къде мога да намеря предписан по здравна каса ОЗЕМПИК ПИСАЛКА 1 мг в София? Вече втори ден обикалям аптеките и я няма никъде. Кка следва да се процедира ако я няма никъде? Има ли заместител? Личния лекар може ли да го изпише?

Прочети още

ПРОТЕСТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

ПРОТЕСТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ - организатор ПАВЛИНА ГРИГОРОВА

Нека всички хора с диабет, които искат да се присъединят към  протеста да дойдат пред МЗ на 13.06.2022г. в 9.40ч.

Дойде време да се обърна към всички мои приятели:
Аз и моите посестрими, и побратими, имаме нужда от подкрепа! Вашата подкрепа, за да се преборим за достойнството си, за правото си на живот.
Ние не искаме "дарителски кампании" а лечение, достъп до такова, достъп до медикаменти и терапии по нуждите на заболяванията ни!
Ние не искаме милостиня и някой да ни дава комат хляб - ние искаме да се преборим за правото си на съществуване в елементарни, но човешки условия.
Ние не искаме някой да ни отвори вратата на Коледа, за Великден с кашонче с продукти, а да можем да си купуваме сами храната по нуждите ни, някой по диети.
Ние искаме обективна оценка на здравния ни статус! Защото не сме нито таблици, нито проценти!
ХОРА СМЕ!
ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА!
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Прочети още

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА С ДИАБЕТ

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЖАНЦИТЕ  ОТ УКРАЙНА   С ДИАБЕТ

В отговор на многобройните запитвания от хора с диабет - бежанци от Украйна, които получаваме на страницата ни във Фейсбук и на мейла на Асоциацията информираме, че на свое заседание от 10 март 2022 г. Управителния съвет на БАД взе решение сдружение "Българска Асоциация Диабет" да вземе участие в инициативи по оказване на помощ на бежанците от Украйна, страдащи от диабет, които ежедневно пристигат в страната ни. 
Изпратихме писмо до Министерство на здравеопазването, Национална здравно-осигурителна каса и Държавна агенция за бежанците с искане да получим информация как ще бъдат осигурявани страдащите от диабет с лекарствени продукти и медицински консумативи. Все още нямаме официален отговор на НЗОК на нашето писмо за процедурата и всички стъпки за постигане на покритие по здравна каса на медицинските грижи, медикаменти, инсулин и помощни средства за хора с диабет, бежанци от Украйна.
Затова на базата на частичната информация, с която разполагаме, съветваме всички да се свържат с общопрактикуващ лекар на територията на съответното населено място, който да ги насочи към специалист ендокринолог за уточняване на лечението, оформяне на протоколи за отпускане на инсулин/ лекарства, консумативи за измерване на кръвна захар и последващо издаване на рецепти, които са частично или напълно покрити по здравна каса, както за българските граждани.
 

Прочети още

Почивай в мир, Ники!

С дълбока скръб съобщаваме на всички приятели, колеги и наши членове, че внезапно ни напусна Николай Нейков.

Той беше не само технически сътрудник в Регионален център Сливен и председател на Сдружение "Съюз на диабетно болните" гр. Сливен, но и от най-ревностните борци за каузата на диабетната общност в България.

Неговите усилия и грижа за подобряване на обучението, медицинските грижи и лечението на хората с диабет у нас, няма да бъдат забравени.

Прочети още

СРЕЩИ С ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА И ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНЕ - Членове на Национален съвет за хората с увреждане към Министерски съвет

Хронология на срещите :


 

 ИНФОРМАЦИЯ ДО МЕДИИТЕ

28.10.2021

БСП призна национално представителните организации на и за хората с увреждане за партньор в политиките си

 Национално представителните организации на и за хора с увреждания проведоха среща с БСП на 27 октомври 2021 с цел да представят проблемите на хората с увреждания в България и да се запознаят с позициите, които ще отстояват политическите партии и кандидат-президентските двойки в своите управленчески политики.

Срещата беше председателствана от г-жа Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет на хората с увреждания, и в нея още участваха Съюза на инвалидите, Съюза на слепите, Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, Национален алианс за социална отговорност, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Национална потребителна кооперация на слепите, Център за психологически изследвания, Национална организация "Малки български хора", Българска асоциация за рекрация, интеграция и спорт, Българска асоциация “Диабет“.

Прочети още

Dexcom вече и в България

Dexcom вече и в България

Уважаеми членове на Българска асоциация диабет,

Искам да споделя вълнуващи новини за предстоящото пускане на продукт за непрекъснато наблюдение на глюкозата на Dexcom в България.

Пълната характеристика на този продукт както и неговата цена ще бъдат обявени на онлайн презентация следващата сряда, 29-ти Септември в 18:00ч.

(натиснете тук за да научите повече).

Всички са поканени да присъстват на това събитие, без значение дали са хора с диабет, здравни специалисти или членове на пациентски организации.

Прочети още

„България срещу диабета“  -  Запишете детето си на летен лагер

„България срещу диабета“ 
-  Запишете детето си на летен лагер

ДО

семейства на деца с диабет тип 1

Уважаеми родители и деца,

Лайънс клуб - Видин съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска Асоциация Диабет, Българското Национално Сдружение по Детска Ендокринология и с подкрепата на всички общини на 28те областни града в България реализираме проект „България срещу диабета“ с номер DIA17939, финансиран от Международната Фондация на Лайънс Клубовете /LCIF/.

В края на август и началото на септември 2021г. предстои провеждането на два от общо 4 петдневни лагера за деца с диабет тип 1 и техен родител.

Обученията ще се водят от двама еднокринолози от Българското Национално Сдружение по Детска Ендокринология и двама експерти по личностно развитие от Голдън Лайънс Академия.

Обученията ще се състоят от 2 модула - диабет и лидерски умения. Целите на обучението са да се обучат децата и техните родители как да живеят с диабет и да достигнат до състояние на условно здраве.

Прочети още

СТАНОВИЩЕ НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА И ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ Членове на Национален съвет за хората с увреждания към Министерски съвет

СТАНОВИЩЕ НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА И ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Членове на Национален съвет за хората с увреждания към Министерски съвет

 Изх.№ 00-74 / 19.04.2021 г.

 До

Председателя на Националният съвет за хората с увреждания

към Министерски съвет

Г-н Томислав Дончев

 

Уважаеми г-н Председател,

 На основание чл. 12, ал. 1 от Правилника за дейността и организацията на работа на Националния съвет за хората с увреждания, реда за признаване на национална представителност на организациите на и за хората с увреждания и контрола за спазването на критериите за национална представителност Ви предоставяме нашето становище по точка едно, Проект на  Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, приета с Постановление № 120 на Министерския съвет от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 2017 г.; изм. и доп. бр. 62 и 64 от 2018 г., бр. 46 и 84 от 2019 г.; Решение № 1632 на Върховния административен съд от 2020 г. - бр. 63 от 2020 г. и доп. бр. 79 от 2020 г.);

Национална представителните организации в партньорство с лекарите по различните специалности предоставяме нашите становища по отделни увреждания.

 

-   Съюз на слепите в България

-   Българска асоциация “Диабет“

-   Асоциация на родители на деца с епилепсия

-   Асоциация на родители на деца с увреден слух

-   Национално сдружение на работодателите на хората с увреждане

-   Съюз на инвалидите в България

-   Българска асоциация за лицата с интелектуални затруднения

 

Всички наши предложения са съгласувани с наши специалисти и предоставени на национално представителните организации и подкрепени от тях.

Становищата на изброените организации са неразделна част от общото становище на национално представителните организации.

Прочети още

СТАНОВИЩЕ  НА „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ“ ОТНОСНО ПОРЕДНИТЕ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА (2)

СТАНОВИЩЕ  НА „БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ“ ОТНОСНО ПОРЕДНИТЕ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА

     БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ защитава правата на над половин милион български граждани с диабет и техните семейства. Това са около 1,5 милиона български граждани, които в различна степен са засегнати от поредните промени в Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ).  

         През лятото на 2018 г. бе приета нова Наредба за медицинска експертиза. Тя предизвика множество протести на хората с увреждания, на национално-представените организации от НСИХУ и на повечето пациентски организации в страната. За коригиране на регистрираните в изпитателния период проблеми в НМЕ, ощетяващи хиляди хора с увреждания, през 2019 година към МЗ бе сформирана Работна група, която проведе редица обсъждания на внесените предложения за оптимизиране на НМЕ. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ също внесе няколко конкретни предложения за подобряване на Наредбата, които бяха напълно подкрепени и от „Експертния съвет по ендокринология и болести на обмяната“ към МЗ. Въпреки всички усилия накрая НМЕ бе приета в своя първоначален вариант, ощетяващ голяма част от българските граждани с увреждания…!

         Сега отново се прави пореден опит за ощетяване на нови групи хора с увреждания, без да се отчитат реалните нужди и ефективност на тяхното лечение. Очевидно основната цел заложена и в тази поредна промяна на Наредбата отново е „икономията“ на средства в НОИ, без да се отчита фаталния ефект от това върху хиляди хора с прогресиращи и множествени увреждания.  

         Нека припомним, че човекът с увреждане (за разлика от здравите хора) има нужда от множество допълнителни разходи - за медикаменти, доплащане на лечение, диетолечение, обучение, вторична профилактика, рехабилитация, физиотерапия, психологическа помощ, редица допълнителни изследвания, прегледи и консултации за следене на здравословното си състояние и др…, които трябва да се провеждат РЕДОВНО...!  

         Отделно ние, хората с диабет, освен за своите многобройни диабетни увреждания – сърдечно-съдови, микро- и макроваскуларни усложнения, диабетна полиневропатия, ретинопатия, нефропатия, диабетно стъпало, както и за нашите допълнителни, несвързани с диабета заболявания и увреждания... (всяко от които изисква разходи!) имаме нужда от редовен самоконтрол на диабета - само ежедневното поддържане на възможно най-близка до нормалните стойности кръвна захар предпазва хората с диабет от по-нататъшни усложнения, чести хоспитализации, възникване на нови увреждания, инвалидизации и др.    

Прочети още

ДОКУМЕНТИТЕ НА ХАРТИЯ ОТСТЪПВАТ ПРЕД ЕЛЕКТРОННИЯ ФОРМАТ

Прочети още

ОТГОВОР ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО на Заявление от БАД за достъп до обществена информация относно КОВИД-19 при диабет (2)

ОТГОВОР ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

на Заявление от БАД за достъп до обществена информация относно КОВИД-19 при диабет

В отговор на подадено от председателя на БАД заявление за достъп до обществена информация получихме следния отговор от МЗ касаещ ваксинирането на хората с диабет в България:

ОТГОВОР ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО относно броя на хората с диабет в България заболели от КОВИД-19, както и възможностите им да се ваксинират .

Световен ден за борба с диабета: Сестрите правят разликата

Световен ден за борба с диабета: Сестрите правят разликата

Очаквайте скоро: нов онлайн кратък курс за ролята на педагога по диабет

Световният ден за борба с диабета (WDD) е най-голямата в света кампания за повишаване на осведомеността за диабета, водена от Международната федерация по диабет (WDD). Темата тази година е „Медицинската сестра и диабетът“ . Кампанията има за цел да повиши осведомеността относно решаващата роля, която сестрите играят в подкрепа на хората, живеещи с диабет. Тъй като броят на хората с диабет продължава да нараства по целия свят, ролята на медицинските сестри и други здравни специалисти става все по-важна при управлението на въздействието на състоянието.

Като част от своите дейности по WDD 2020, IDF ще стартира нов онлайн кратък курс в IDF School of Diabetes относно ролята на педагога по диабет . Този нов курс ще помогне на медицинските сестри и други здравни специалисти да подпомогнат ефективно хората с диабет и да популяризират здравословния начин на живот и самоуправлението, за да постигнат оптимален контрол на състоянието.

 

Курсът, достъпен само на английски език, ще бъде безплатен за ограничен период от време . Учащите, завършили курса, ще спечелят един европейски CME кредит.

Прочети още

IDF ЕВРОПА РАЗРАБОТИ ДВЕ АНКЕТИ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ПАДЕМИЯТА ОТ COVID - 19 ВЪРХУ ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ С ДИАБЕТ - моля попълнете анкетите онлайн ! (2)

IDF ЕВРОПА РАЗРАБОТИ ДВЕ АНКЕТИ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ПАДЕМИЯТА ОТ COVID - 19 ВЪРХУ ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ С ДИАБЕТ - моля попълнете анкетите онлайн !

Скъпи приятели,

IDF Europe разработи две проучвания за оценка на въздействието на пандемията Covid-19 върху хората, живеещи с диабет.

Здравните системи показаха редица слаби страни и сега е моментът да извлечем поуки от пандемията и да призовем за действие на национално и европейско равнище. Не можем да останем неактивни и да чакаме втората вълна или следващата пандемия.

Основна информация за проекта е достъпна на:  https://idf.org/our-network/regions-members/europe/covid-19.html .

Прочети още

БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА НА БЪЛГАРСКА СТЕВИЯ

БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА НА БЪЛГАРСКА СТЕВИЯ

Производител съм на Стевия , първи български сорт. Ползвам го и искам да го предложа и на Вас.

Стевията е естествен продукт, естествен подсладител, многократно по-сладка от захарта. Не повишава кръвната захар, оказва контрол върху нея и върху кръвното налягане, не ферментира, не карамелизира, не съдържа калории. Изследвания са доказали, че стевията нормализира нивото на глюкозата в плазмата, няма гликемичен индекс, не предизвиква въглехидратен глад.

Прочети още

Насоки за подхода на ООН при справянето с кризата, причинена от COVID - 19 и отражението й върху правата на хората с увреждания

Насоки за подхода на  ООН при справянето с кризата, причинена от COVID - 19 и отражението й върху правата на хората с увреждания

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Приложено, изпращамe на Вашето внимание практическите ръководства, предоставени от г-жа Каталина Девандас, Специален докладчик на ООН по правата на хората с увреждания, които са преведени с любезното съдействие на Световната здравна организация (СЗО), която заедно с други организации в системата на ООН и организации на хората с увреждания, са изготвили насоки за подхода на държавите при справянето с кризата, причинена от COVID - 19 и отражението й върху правата на хората с увреждания, както следва: 1. Документ на СЗО относно спазване на правата на хората с увреждания при овладяването на пандемията на COVID – 19; 2. Документ относно социалните аспекти при справянето с кризата и използването на правозащитен и включващ подход спрямо хората с увреждания; 3. Документ относно укрепване и приспособяване на мерките за обществено здраве в преходните фази на COVID-19.

Приложение: съгласно текста (вижте прикачените файлове).

Прочети още

ДИАБЕТ ТИП 1 И COVID 19

ДИАБЕТ ТИП 1 И COVID 19

Ето основните заключения от експертното мнение на националната (USA) ендокриноложка д-р Ан Л. Питърс от преди 3 дни в JDRF базирано на последни данни от заболеваемостта от COVID-19.
 
Коронавирус и диабет тип 1: Какво трябва да знаете
(Притеснявате се от COVID-19? Без паника: Ето най-новата информация и препоръки за хората с диабет тип 1, от експертите.)

Наличието на T1D НЕ ви прави по-податливи на заразяване с COVID-19:

Прочети още

НЗОК ВЪВЕЖДА ОБЛЕКЧЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА

МНОГО ВАЖНО:   НЗОК ВЪВЕЖДА ОБЛЕКЧЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА

Във връзка с въведеното в България извънредно положение и с цел избягване на напрежение и струпване на пациенти в лекарските кабинети, при обслужване на хронично болни пациенти за издаване на рецепти за лекарствени продукти по протокол и рецептурна книжка, се въвежда следния режим на предписване и отпускане на лекарствените продукти: За утвърдени протоколи, изтичащи в периода до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, ще бъде направено служебно продължение в информационната система на НЗОК за срок от 1 (един) месец, считано от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от РЗОК. Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации. Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и за лекарствените продукти от Приложение 1 на ПЛС, за които не се изисква експертиза по чл.78, т.2 от ЗЗО само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта. Отпускането ще се извършва в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка), съобразено с последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти. На лицата, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите, могат да бъдат издавани рецепти за всички лекарствените продукти от Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС). За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, е създаден ред за обмен на информация между общопрактикуващия лекар (ОПЛ) и РЗОК. Аптеката отпуска лекарствените продукти по незаверена рецептурна книжка, с попълнени данни на ОПЛ. Изпълнителите на медицинска помощ и аптеките ще бъдат информирани от РЗОК за въведената нова организация за предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК за домашно лечение.

 

Програма V Национално обучение по иновативно лечение на диабета

Програма V Национално обучение по иновативно лечение на диабета

Организатор СНЦ „Култура без граници“  -  02.05.2020 – събота

Тема "ПРЕВЕНЦИЯ НА КЪСНИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ НА ДИАБЕТА"

 

09:00 ч – 10:00 ч – пресконференция

09:00 ч-10:00 ч – регистрация

10:00 -12:30ч. – лекции

 

Прочети още

БА Диабет във Фейсбук