• Новини
  • ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ - 2021

Болните от диабет деца са 3000, а лекарите им - само 16

От Лили Войнова Всички статии на автора
 

Децата, болни от диабет, са около 3000, като за последните 20 години броят им се е удвоил. Докато заболяваемостта през 1990 г. е била 6,2 на 100 хил. детско население, сега гони 12 на 100 хил.

Това съобщи доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология по повод приключването на проект за обучение на медицински сестри в детските градини и училищата. Около 80% от непълнолетните диабетици представят бележки в училище, че са клинично здрави, и крият болестта си, допълни тя.

Доц. Коприварова поясни, че в лечението на децата трябва да се включат всички, които са около него. Затова по проекта "Децата с диабет не са различни" обучение са преминали 1250 медицински сестри в детски градини и училища в 18 града в страната.   

"Диабетът е социално значимо заболяване и той се увеличава във всички възрастови групи", посочи още националният консултант. Тя припомни, че за лечението е много важно храненето на децата, затова е добре специалисти да подготвят здравословно меню в училище и детските градини.

Според доц. Коприварова в момента има проблем с лекарите по детска ендокринология, които са само 16 за страната. Освен това засега няма и интерес към специалността. В същото време съществува изискване за двама специалисти по дадена клинична пътека и ако то се спазва стриктно, пловдивската университетска клиника не трябва да приема деца с диабет, подчерта експертът.

Елисавета Котова, ръководител на проекта от Национална асоциация на децата с диабет, призова родителите да не крият заболяването на децата си. Според нея сериозен проблем е липсата на медицинското лице в съответното училище. Нормативът изисква на 800 деца да има една медсестра и ако децата са под тази бройка, те трябва да обслужват две училища. "Може би трябва да се помисли как биха могли да се променят тези нормативи", каза Котова.

По проекта 320 училища в цялата страна ще получат глюкомери, а медицинските сестри ще получат сертификат за преминатото обучение.
 
БА Диабет във Фейсбук