Камъни в жлъчния мехур при тип 2 захарен диабет или жлъчно-каменна болест  -   т.н. ХОЛЕЛИТИАЗА
Проф. Мария Дамянова д.м.н.
 
Холелитиазата е заболяване на обмяната на веществата придружаващо захарния диабет тип 2, при което в жлъчния мехур се образуват различни по големина жлъчни камъни.
През последните няколко десетилетия проучванията показват, че честотата на това заболяване се увеличава. По-често боледуват жените над 50 години, съотношението жени: мъже е 3:1 или даже 4:1. Това съотношение се обяснява с честите хормонални промени при жените.
Застоялият начин на живот, намалената физическа активност, наднорменото тегло и затлъстяването, както и захарния диабет са фактори допринасящи за образуването на жлъчни камъни. Твърде вероятно за това допринася и диабетната невропатия, причина за забавеното движение на жлъчния мехур. Налице е подмладяване на хололитиазата.
Образуване и състав на жлъчните камъни.
Жлъчният секрет е продукт от дейността на чернодробните клетки. Той съдържа нормално жлъчни соли, холестерол, фосфолипиди, билирубин, вода, електролити /К, На,СІ,Са /, бикарбонати и мукополизахариди. Тези съставки се намират в неразтворимо състояние и при нормални условия при определени количествени съотношения не се утаяват. При промени обаче в количествения и качествен състав на отделните съставки, равновесието се нарушава и се образуват агрегати наречени жлъчни мицели, които водят до образуване на жлъчни камъни, в които е увеличено съдръжанието на холестерола и намалено съдържанието на жлъчните соли.
Признаци на заболяването.
Неусложнената форма на холелитиазата може да се изяви като латентна форма, диспептична форма и типична кризисна-болкова форма.
Латентната форма протича безсимптомно и се открива най-често случайно при рентгеново изследване или на аутопсия.
Диспептичната форма е много често предстадии на кризисно-болковата форма. Болните се оплакват обикновено от тяжест в дясното подребрие при прехранване и приемане на храни богати на мазнини. Налице е горчив вкус в устата главно сутрин, гадене, метериоризъм / подуване на корема от обилно количество газове /, болезненост в областта на жлъчния мехур.
Кризисно болковата форма т.н. жлъчна криза се среща в ¼ от диабетиците.
Коликообразната болка е с типична локализация главно в дясното подребрие с разпространение в областта на дясната плешка и дясното рамо. Болката се появява внезапно, много често нощем, понякога с постепенно начало и растящ интензитет, придружена с гадене, повръщане на храна, жлъчка и стомашен сок, метериоризъм, отмаляване на дясната половина на гърба. Болката е силна и мъчителна, вълнообразно протичаща. Появява се краткотрайна температура. Възможно е при по-продължителна жлъчна криза от 6-12 часа да се появи преходна жълтеница по кожата.
Обикновено болката се предизвиква от приемане на обилно хранене, алкохол, газирани напитки, тлъсти, запържени храни, яйчев жълтък, шоколад, отрицателни стресови емоции.
Наличието на жлъчни камъни може да причини освен колики и усложнения като възпаление на жлъчния мехур или възпалителни процеси на жлъчните пътища, както и въвличане във възпалителния процес на панкреаса и запушване на изходния канал на жлъчния мехур. Освен това двама от болните на 100,000 с холелитиаза заболяват от рак на жлъчния мехур.
Лечение
Радикалното лечение на проблема холелитиаза е хирургичното, особено при модерната хирургична техника.
 При консервативното лечение по време на жлъчна криза не трябва да се приема храна освен вода, сок от компот,плодови сокови в малки количества, чай от лайка и шипки, пюрета, мляко. След 2-3 дни се преминава на кашава храна, бедна на мазнини и след това на диабетен диетичен хранителен режим.
Лекарственото лечение включва медикаменти прекратяващи болковата криза като спазмолитици и аналгетици.
В световен мащаб интензивно се експериментира и вече прилага с добър клиничен ефект приложението на урзодезоксихолиева киселина.
Предпазване от холелитиаза дали е възможно?
Намаляване постепенно на наднорменото тегло и затлъстяването, паралелно със системна физическа активност, в съчетание с антидиабетна диета са фактори намаляващи риска за образуване на камъни в жлъчния мехур. Разбира се в тази рубрика се включва и отказа от алкохол.        
БА Диабет във Фейсбук