• Новини
  • НЗОК ВЪВЕЖДА ОБЛЕКЧЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА

11 ценни насоки за диабетици

Диабетът е една от най-тежките диагнози, която човек може да чуе, независимо дали първи, или втори тип.

Добрата новина е, че състоянието може да се контролира до голяма степен и чрез начина на хранене, спорт и навици на пациентите.

Вижте тези няколко полезни насоки, които биха могли да ви помогнат да не мислите за заболяването си постоянно, и да се радвате на добро здраве.

1. Яжте храни, които харесвате, но внимавайте.

Това, че имате диабет, не означава, че не можете да ядете любимите си храни. Но вие трябва да знаете как вашият избор ще повлияе на кръвната ви захар. Вашият лекар може да ви помогне да усвоите умения, като например да броите въглехидратите, да четете етикетите и да преценявате порциите - това ще ви позволи да поддържате стабилни нивата на кръвна захар, като си позволявате от време на време нещо любимо или негов безвреден заместител.

2. Разделете вашата чиния.

Използвайте правилото на тройката, за да си изградите здравословен режим на хранене. Това може да ви помогне да отслабнете и да се справите с диабета, като ядете храни, бедни на нишесте. Разделете чинията си наполовина. Напълнете едната страна със зеленчуци като спанак, броколи, моркови, или зелен фасул. След това разделете другата половина на още две. Нека в едната има, съдържащи скорбяла като картофи, пълнозърнести храни като кафяв ориз или киноа, или пълнозърнест хляб или тестени изделия. В последния раздел добавете месо или друг протеин. Освен това можете да изпиете чаша нискомаслено мляко и половин купичка плодове.

3. Водете си записки.

Имайте навик да си записвате важна информация. Записвайте вашите ежедневни нива на кръвната захар, за да проследите как храната, физическите упражнения и лекарствата оказват влияние върху кръвната захар. Писмен отчет може да помогне и на вашия лекар дали лечението ви работи и какво може да се промени. Записването на целите и чувствата в дневник може да ви бъде от голяма полза.

4. Внимавайте с настинките.

Общи заболявания като настинки, грип и диария могат да повишат кръвната захар. Диабетът, от своя страна, може да направи по-трудна борбата с инфекциите. Винаги и при най-леки симптоми се обръщайте към лекаря си.

5. Управлявайте добре собствената си аптечка.

Ако сте диабетик, е добре винаги да имате под ръка лекарства и консумативи в случай на извънредна ситуация. Също така си правете списък на всичко, което сте приемали. Не забравяйте да кажете на лекаря си, преди да приемате други лекарства, дори те да са закупени без рецепта.

6. Бъдете активни, за да преборите ежедневния стрес.

Стресът засяга не само настроението, но може да повиши и кръвната захар. Лесен начин да се почувствате по-добре от ежедневния стрес е да бъдете активни. Активността повдига нивата на химикали в мозъка, които ви карат да се чувствате добре. Ако не искате да се упражнявате във фитнеса, запишете се на уроци по танци, но задължително се движете, което ще помогне и за нормално тегло.

7. Упражнявайте се в кратки сесии.

Три 10-минутни разходки са толкова добри, колкото една от 30 минути. Умерените нива на физическа активност ще ви помогнат да контролирате своята кръвна захар, да понижите кръвното налягане и холестерола, както и за облекчаване на стреса.

8. Опитайте силови тренировки.

Можете да се възползвате от всички видове спорт, но тренировки с тежести могат да ви помогнат да се предотврати загуба на мускулна маса, която често води до повече мазнини. Няколко проучвания показват, че вдигане на тежести, например, подобрява как тялото ви използва инсулина и захарта.

9. Проверявайте краката си всяка вечер.

Използвайте огледало или помолете някой да ви помогне в откриването на рани, подуване или промени в цвета на краката. Не забравяйте да погледнете и между пръстите на краката си. Ако видите незараснали рани от порязване или наранена кожа, обадете се веднага на вашия лекар. Краката са слабото място на диабетиците, защото раните там зарастват много трудно.

10. Откажете цигарите.

Ако пушите, задължително се откажете от този навик. Дори да не сте диабетик, тютюнопушенето вреди на цялостното ви здравословно състояние.

11. Пийте алкохол само с храна.

Ако пиете, има алкохол, нека е в ограничени количества и задължително с храна. Също така е добре да имате вода под ръка в случай, че ожаднеете. Жените трябва да приемат най-много една алкохолна напитка на ден, а мъжете - не повече от две на ден.


Още за: 11 ценни насоки за диабетици
от framar.bg
БА Диабет във Фейсбук