• Новини
  • При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа
При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа

Диабетната невропатия е едно от късните усложнения на захарния диабет. Характеризира се със загуба на чувствителност в долните крайници, започваща откъм пръстите и прогресираща нагоре по крака. От друга страна, могат да се появят и болки. Оплакванията се явяват предимно нощем, а при раздвижване и физическа активност като правило намаляват.

Загубата на чувствителността е сериозен проблем, тъй като увеличава риска от травми на стъпалата, за които пациентът не разбира - убождания, порязвания, отоци, мехури, изгаряния, наличие на чуждо тяло в обувката. Те увеличават риска от инфекция на стъпалото.

Описаните промени в сетивността са най-честата изява на диабетната невропатия. Освен тях обаче се засяга и автономната нервна система с промяна във функциите на вътрешните органи. Има няколко правила, които пациентът трябва да спазва, за да намали риска от прогресия на диабетната невропатия и евентуална загуба на части от крайника. Преди всичко трябва да се положат максимални усилия за поддържане на добър гликемичен контрол. Много важен е изборът на обувките - стелките трябва да са меки, за да се преразпределя натоварването, без твърди участъци, стърчащи пирони и др. Необходимо е обувката да се преглежда, преди да бъде обута, за чужди тела, когато купувате обувки е по-добре това да се прави в следобедните часове, когато краката са по-отекли, за да не се окаже по-малък номерът им. Краката трябва да се мият и подсушават внимателно между пръстите, за да не се допуска появата на гъбички.

Температурата на водата трябва да се проверява с ръка, за да не е много гореща. Всички участъци на втвърдена кожа (калуси) на петите и други участъци трябва да се обработват с пемза, защото дебелата вроговена и твърда кожа (мазоли) действа като чуждо тяло в обувката. След тези процедури краката трябва да се мажат с неутрален крем, за да се поддържа кожата мека. Ноктите трябва да се пилят, а ако се режат, това трябва да става на права линия, за да не могат крайчетата им да врастват. Ако усещате краката си студени, не ги слагайте на радиатора или близо до огъня, а обуйте топли чорапи.

Избягвайте приложението на ацетил-салицилова киселина и други агресивни разтвори за премахване на калусите. Не ходете боси, за да не се забиват неусетно остри предмети в краката ви. Когато ходите на лекар, събуйте чорапите и покажете краката си, за да прецени той състоянието им. За лечение на диабетната невропатия прилагаме витамини от групата B и алфа-липоева киселина, която вливаме със системи в болнични условия.

Проф. Здравко Каменов, началник на клиниката по ендокринология в Александровска болница


Информацията е от интернет портала  "БОЛЕН - ЗДРАВ"

БА Диабет във Фейсбук