• Новини
  • ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ - 2021

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - СЕНЗОРИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР
Ако още не знаете достатъчно за сензорите за КЗ, ето инфо, което Чавдар Пенов е обобщил. У нас има сензори Либре. Но най-новото поколение сензори за кръвна захар са Dexcom G6. Традиционният начин за мерене на кръвна захар в домашни условия е с глюкомер, при лечение с инсулин на диабет тип 1 и диабет тип 2 е нужно минимум 4 - 5 пъти на ден да измерваш КЗ, а често и до 9 - 10 пъти. Сензорът, от друга страна, мери на 5 минути автоматично, предава данните чрез трансмитер към телефон, а от телефона може да предаде и на друг телефон - например към телефона на родителите. Предимствата му са изключителни. При добър контрол сензорът намалява гликирания хемоглобин средно с около 1 единица (което обикновено е 15%). Скорошно авторитетно изследване показа, че намаляването на гликирания хемоглобин само с 10 % води до намаляване на риска от усложнения от диабет от 20 до 40 %, в зависимост от вида на усложнението. Освен това, сензорът предпазва от хипогликемия - има вградена аларма, която ви съобщава, че КЗ спада или ви буди през нощта, ако захарта падне под определена граница.


Към днешна дата Декском имат представителство в следните държави: Австралия, Бахрейн, Белгия, Канада, Чили, Колумбия, Дания, Германия, Испания, Франция, Хонг Конг, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Йордания, Кувейт, Ливан, Люксембург, Унгария, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Оман, Полша, Португалия, Катар, Саудитска Арабия, Швейцария, Словения, ЮАР, Швеция, Турция, ОАЕ, Великобритания, САЩ, Австрия и Чехия, като в повечето от тях здравните им каси реимбурсират сензорите. Освен Декском, има още поне две наложили се фирми, които правят сензори, като най-популярната алтернатива е Либре на Абът.
За кратко НЗОК реимбурсираше някакъв процент от сензора, но през декември 2017 парламентът наложи мораториум върху иновативните терапии, и сега здравната ни каса не поема никакви сензори. По-лошото е, че у нас няма и представител - вносител, защото сме малък пазар и след дълги преговори производителят заяви, че ще влязат на нашия пазар, само ако касата започне да ги реимбурсира. А НЗОК не би започнала процедура по реимбурсация на продукт, който не се продава в България. Хиляди деца и възрастни с диабет в България вече ползват сензори,хората ги поръчват от чужбина, откъдето е най-евтино в момента - Чехия, Англия, Германия... Не можеш да чакаш, диабетът е преди всичко борба с времето, за да отложиш максимално или никога да не стигнеш до усложнения, но затова се иска максимално добър контрол. Производителят предвижда 1 сензор да се ползва 1 седмица, по днешни цени 1 брой е около 120 лева. Трансмитерът, който се слага отгоре, струва 300 лева най-ниската цена - предвиден е да кара около 3 месеца. Разбира се, за нормалното българско семейство тези цени са много високи, затова се изхитряваме да ползваме сензорите и трансмитерите максимално дълго време - първите, докато резултатите са точни, а вторите - докато държат батериите. Така един сензор може да изкара 10, но може да изкара и 30 дни. Има дори рекордьори по 40 дни. Сещате се, че щом производителят предвижда седмица, сигурно има опасения за развитие на възможни инфекции или поне не гарантира точността на резултатите след това. Слава богу, досега у нас няма проблеми с инфекции, единствено понякога се появяват алергични реакции от някои видове лепенки, с които се закрепват сензорите, за да издържат толкова дълго. Батериите на трансмитерите на предишния модел, този който ползваме в момента G5 често изкарват по 5 - 6 месеца, макар че някои не могат да изкарат и три месеца.

И сега идва най-интересното. Държавата я няма, няма ги дори фирмите вносители, но има 1 човек, който заменя батериите на трансмитерите на цяла България БЕЗПЛАТНО! Примерно, купил си си трансмитер, на който са свършили батериите и вместо да купуваш нов за 300 лева, му изпращаш стария, той ти слага нови батерии и той тръгва като нов. Неговите трансмитери със сменените батерии карат обикновено повече от оригиналните. Има група за сензорите и Найтском в България - https://www.facebook.com/groups/CGMBG/

БА Диабет във Фейсбук