Крият инсулина, за да го изнесат

Около 15 вида инсулин липсват и в момента по аптеките.

В България болните от диабет на терапия са над 80 000 души

Животоподдържащите препарати при реекспорт в страни от Европа се продават до 40 на сто по-скъпо

ДАНС и полиция търсят скритите препарати

С технология не можете да разрешите социални проблеми

Болни от диабет търсят трескаво инсулин назаем и всеки месец треперят дали ще намерят в аптеката необходимия препарат за терапията си. От инсулин в България се нуждаят над 80 000 души, за които на пазара се предлагат около 30 лекарствени продукта, сочат данни на Агенцията по лекарствата. От година и половина има проблеми с някои от животоподдържащите препарати, които липсват в аптеките или там се появяват количества, които са недостатъчни
Около 15 вида инсулини липсват и в момента по аптеките, коментира пред “Труд news” председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Забраната на здравното министерство за износ на този вид препарати не дава резултат, категорични са и болни от диабет и ендокринолози. Те обясниха, че има неритмични доставки на малки количества в аптечната мрежа и се налага болните с дни да обикалят в търсене на животоспасяващите лекарствени продукти.

Най-трудно се намират следните четири мида инсулин - Actrapid Penfil, Tresiba, Xultophy, Fiasp. Според доклад на здравното министерство през февруари тези инсулини са със забавени доставки в складовете на търговците на едро в 2/3 от всички области в страната. Следните инсулини с търговски имена: Insulatard penfil, Actrapid, Toujeo, Levemir, Insulam Rapid Solostar се доставят със забавяне в складовете на 1/3 от всички области в страната. Нерегулярни доставки има и за други видове инсулини, но проблеми с тях има в единични области.

Ендокринолози коментираха, че най-странното в ситуацията е, че според доклада на здравното министерство инсулините, които се предписани на най-голям брой диабетици са внесени в страната и стоят в складовете на притежателите на разрешително за употреба. Така например, справката на здравното ведомство показва, че има 23 765 опаковки Actrapid Penfil, които биха стигнали за повече от 6 месеца на диабетиците, които ползват този вид инсулин (средномесечното потребление на препарата е 3 552 опаковки). Tresiba, Xultophy има за над 3 месеца. Но в складовете на търговците на едно и в аптеките може да се намерят съответно 383 и 306 опаковки, които са крайно недостатъчни, при положение, че средномесечното потребление е 7 643 и 7319 опаковки.

От здравното министерство твърдят, че инсулин в страната има достатъчно, а драмата с недостига на някои от препаратите е силно преувеличена. Оказва се, че инсулинитете, които липсват по аптеките ги има и то в количества за повече от три месеца, но в складовете на компаниите, които притежават разрешителни за употребата им. От тези складове излизат незначителни количества от партиди, чийто срок на годност изтича най-скоро. Според здравни експерти проблемът може да бъде решен от Изпълнителната агенция по лекарствата, която отговаря за контрола им, но такава воля вече година и половина не е показана. Причина според депутати от здравната комисия да се държат огромни количества инсулини в складовете на фирмите притежаващи разрешение за употреба е, че се чака вдигане на забраната за износ. При реекспорт тези препарати се продавали на цени с 30-40 на сто по-високи от тези в България. Фармацевти смятат, че начина да се спре порочната практика е удължаване на забраната. “Срокът на годност на инсулините не е голям и ще се наложи партидите да бъдат пуснати на пазара, ако не искат да ги унищожават”, коментираха болни от диабет.

В момента ДАНС и полицията разследват изкуствено създавания дефицит на животоподдържащи препарати на българския пазар.

Статистика

Над 500 000 са диагностицираните със захарен диабет в България

В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над 220 000 от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения на диабета, като най-честите са сърдечно-съдовите или бъбречните.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от същото заболяване. Определящо значение има също начинът на живот - хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.

Добрият контрол на кръвната захар би могъл да забави процеса още на ниво преддиабет.

За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и гликирания хемоглобин (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живот.

 

Майя Викторова, председател на Българската асоциация по диабет, пред “Труд news”: Болни вземат инсулин назаем

Липсата на инсулините в продължение на година и половина всъщност застрашава контрола на състоянието и може да доведе до сериозни усложнения или увреждания. Освен това липсата на лекарството, което е животоподдържащо кара пациентът да се чувства изключително разтревожен и несигурен. Това би могло да доведе и до сериозни психологически проблеми.

Трябва да има трайно решение, а не да се разчита само на спирането на износа. Вероятно количествата, които се договарят са съобразени с необходимите количества съобразно регистрираните пациенти с техните протоколи в НЗОК, така че да могат да бъдат на 100% покрити.

В момента дори в София има недостиг на някои инсулини, а в провинцията положението е още по-сериозно. Хората, които имат рецепти за инсулин, който трябва да вземат от аптека на точно определени дати не могат да си го получат и отлагат във времето началото на използването на съответния медикамент. В същото време те трябва по някакъв начин да покрият нуждите си и търсят ендокринолозите си с надеждата да им помогнат с някакви запаси, ако имат такива, или се обръщат към приятели, които също са с диабет. След това връщат количеството, което са взели назаем. В аптеките се правят предварителни списъци, а болните чакат да ги повикат когато се получи медикамента. Но количествата, които се получават са недостатъчни.

Смяната на терапията при всички случаи става при контрол от лекуващия ендокринолог. Т. е. не може пациента да отиде в аптеката и ако липсва неговия инсулин да вземе друг вид и веднага да започне да си го инжектира. Не се знае как ще отговори организмът. В много случаи смяната на инсулин става в лечебно заведение, за да може в течение на няколко дни да се проследи реакцията на организма и да се уточнят дозите.

Димитър Маринов, шеф на фармацевтичния съюз, пред “Труд news”: Отдавна препоръчваме да се доработи системата СЕСПА

Единствено агенцията по лекарствата в тази страна може да знае къде е инсулинът. Само те имат достъп до данните в СЕСПА (специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти).

За да не се стига до ситуация, в която пациентът обикаля аптеки в търсене на липсващ инсулин е добре да се направи, това, което от фармацевтичния съюз предлагаме отдавна - да се доработи системата СЕСПА. Трябва да се даде възможност като дойде пациент в аптеката и търси някакъв продукт, фармацевтът да може да види в СЕСПА къде в кой склад има. Дори не искаме да виждаме количества. Искаме да виждаме къде има в реално време, а не да гледаме къде е имало вчера и като поръчаме те да ни казват, че вече са го продали. Необходимо е да се промени една част от закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, където се казва, че тази информация я вижда само шефът на ИАЛ. И тогава като търси фармацевтът къде е инсулина, ако има инсулин в страната, той ще го види къде е и ще го поръча.

Има и още един вариант - пациентът отива в най-близката аптека, или в тая, където го обслужват добре и казва, че иска всеки месец определен вид инсулин, за който представя протокол. И фармацевтът пуска заявката към конкретен склад и има ангажимент да осигурява препарата, а складът съответно има ангажимент да го доставя към аптеката.

Препоръка

Реекспортът трябва да е забранен не само на думи

Цветелина Георгиева
Труд news, Шумен

“Перманентно има проблеми с различни видове инсулин в аптеките на Шумен. Доставките са 2-3 пъти в месеца и би трябвало всичко да е пресметнато, но не е така. Точно сега разполагаме, но пък липсват определен вид хапчета за диабетици.

Отказваме на болните и им казваме да дойдат утре. Ние, аптекарите, отнасяме цялото недоволство на пациентите, без да сме виновни. Аптеките се зареждат от складовете”, заяви пред “Труд” Евгени Панайотов, председател на регионалната колегия към фармацевтичния съюз. По думите му, “държавата трябва да реши проблема и не просто на думи да се забрани реекспортът”.

В Благоевград няма недостиг миналата зима е било по-лошо

Светлана Василева, 
Труд news, Благоевград

В Благоевград няма липса или недостиг на инсулин, заявиха от Регионалния фармацевтичен съюз.

Миналата зима обаче имаше липси на някои видове, което доведе до необходимостта болните да сменят инсулините.
Петър Иванов 39 годишен от Благоевград е на инсулин от 27 години. Той споделя, че това е абсолютен стрес за организма, който е свикнал години наред да ползва един препарат. Поради липсата той е преминал към друг, наложило се е да си мери кръвната захар по няколко пъти в деня, да прави изчисления колко единици повече или по-малко трябва да се инжектират, което му е създало много главоболия. Докато се нагоди приема на новия медикамент му е отнело седмица и се е наложило да излезе в болничен, защото това не може да стане докато е на работа, разказа Иванов. Сега признава, че вече има всички видове инсулини, но не смее да се върне към стария вариант, защото отново ще трябва да премине цялата процедура.

Ендокринолози изписват нова терапия

В Бургас не достигат опаковки

Мария Кехайова, 
Труд news, Бургас

За съжаление, проблем с инсулиновите препарати в Бургас съществува. Отпускат ни много малко опаковки и когато дойде клиент или няколко души, които чакат за инсулиново лекарство, ние имаме едва една или две опаковки. Налага се възрастните хора да чакат, а тези които имат възможност- търсят и си го набавят от друго място.

Всеизвестно е, че бургазлии масово пътуват до Турция през уикенда и купуват лекарства- за себе си, на близки, познати, съседи. Не знаем на какво се дължи трудното и тегаво снабдяване с инсулини, но е факт.

Това съобщиха фармацевти от най- добрите аптеки в Бургас.

За щастие, засега за другите лекарства за диабетици, тези с метформин, няма спънки.

“Редовно си купуваме Глюкофаж, Диаб, Метфогама”, казаха бургазлийки, които са с Диабет тип 2 или ипнсулинова резистентност.

Хората коментират, че преди половин години и тези лекарства бяха кът и се е налагало ендокринолозите непрекъснато да ги променят.

 

 

БА Диабет във Фейсбук