4

Novocell и Pfizer обединяват усилия около лечението на диабет със стволови клетки

19.Яну.2009

стволови клетки

Водещата биотехнологична компания Novocell е подписала двугодишно споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer за проучване на нови методи за лечение на диабет чрез превръщането на ембрионалните стволови клетки в инсулин-продуциращи клетки. Новината беше съобщена от Xconomy, Сан Диего. Компанията Pfizer ще използва разработената от Novocell технология за диференциране на ембрионалните стволови клетки в напълно функциониращи панкреатични бета-клетки, с цел произвеждането на лекарства за пациенти с диабет, се казва в публикацията.
„Част от стратегията ни е да разширим сътрудничеството между академичната общност и биотехнологичните компании. Целта ни е да ползваме най-добрите научни постижения в новите терапии“, казва Катерин Маккий, представител на Pfizer. Още преди месец от компанията са оповестили, че разполагат с оборудвани центрове за стволово-клетъчни изследвания, намиращи се на територията на Кеймбридж, Великобритания и Кеймбридж, Масачузетс. Novocell от своя страна ще ползва и договореното сътрудничество със световно известният учен Шайная Яманака от университета „Киото“, Япония. Той е прочут с това, че е създал индуцирани плурипотентни стволови клетки първоначално от модели на мишка, а впоследствие и от кожната тъкан на човека. Характерното за тези клетки е , че притежават потенциала на ембрионалните стволови клетки и дават началото на всички над 200 клетъчни вида в тялото. Култивирани в подходяща среда, могат да се превръщат в допаминови неврони, подходящи за изучаването и лечението на болестта на Паркинсон или в панкреатични бета- клетки, за преодоляването на диабет. Смята се, че по време на трансплантация индуцираните плурипотентни стволови клетки не носят риск от отхвърляне от имунната система на организма.
През изминалата година интересът на големите фармацевтични компании към работата със стволови клетки значително е нарастнал. От една страна те помагат на малките биотехнологични компании да оцелеят, а от друга се готвят за бързо развитие на терапевтични програми, базиращи се на проучванията със стволови клетки. Данните от последните месеци в тази насока са оптимистични.
За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на www.cryo-save.com

БА Диабет във Фейсбук