3

Novo Nordisk ще лекува диабет със стволови клетки

04.Дек.2008
Датският производител на лекарства Novo Nordisk е насочил дейността си към стволовите клетки в търсене на лек за диабета, съобщава Ройтерс. Фармацевтичният гигант е оповестил, че започва нов проект с Cellartis - частна биотехнологична компания за разработване на медикаменти за лечение на диабет тип-1, чрез репрограмиране на стволовите клетки в инсулин-произвеждащи клетки. Досега компанията е била предпазлива, поради ранния етап на клиничните изпитания със стволови клетки и придружаващите ги морално-етични съображения, свързани с добиването им от човешки ембриони. От изявленията през последните дни обаче става ясно, че Novo Nordisk и техните партньори са на мнение, че технологията е достатъчно напреднала и може да се развие клетъчна терапия за лечението на инсулин зависимия диабет.
„Споразумението е първата важна стъпка в постигането на нашата цел”, твърди Питър Курцхалс, старши вицепрезидент на компанията. По думите му откриването на лечение за диабета е част от визията на Novo Nordisk.
Съгласно подписаното споразумение, фармацевтичната компания ще има изключителните права да развива и продава разработените лекарства за диабет, докато Cellartis, която работи главно с човешки ембрионални стволови клетки, ще получи достъп до технологията и печалба от разпространението на всички лекарствени продукти на стойност над 100 милиона евро (129 милиона щатски долара). Novo Nordisk изцяло финансира съвместната изследователска програма. Споразумението е продължение на съвместна работа между партньорите. То е нова възможност да се търсят пътища за лечение на диабет, чрез репрограмиране на стволовите клетки в инсулин-произвеждащи клетки.
Захарният диабет тип-1 е автоимунно заболяване, при което имунната система произвежда специфични белтъчни молекули, наречени „автоантитела”, които унищожават клетките на задстомашната жлеза, произвеждащи хормона инсулин. Унищожаването на бета-клетките води до липса на инсулин в кръвта и нарушен контрол на кръвната захар. Тъй като стволовите клетки са родоначалници на всички видове клетки, тъкани, органи и системи в организма, се разчита на огромния им потенциал за ефикасна терапия на редица страдания. Според експерти, захарният диабет тип-1 е първото социално значимо заболяване, за което ще има лечение посредством технологии, базирани на стволови клетки.
За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на www.cryo-save.com.
БА Диабет във Фейсбук