Стволови клетки спасяват диабетиците от инсулина
Николай Атанасов - 12 Април 2007
Те могат да излекуват напълно страдащите от диабет тип 1 в ранните стадии на болестта, смятат учени
 
 
 
 


Диабетици, подложени на терапия със стволови клетки, са били избавени от необходимостта от инжекции с инсулин, след като организма им започнал отново да произвежда жизненоважния хормон по естествен път. При пробното лечение на 15 млади пациенти с новоткрит диабет тип 1, проведено от екип бразилски и американски учени, пациентите били инжектирани със стволови клетки, извлечени от собствената им кръв. В резултат на експеримента, 93% от участниците в него били освободени дългосрочно от зависимостта си от инсулиновите инжекции, съобщава The Times.

13 от 15 доброволци били в състояние да водят нормален живот, без да се нуждаят от ежедневните инсулинови дози от 21 месеца до 3 години. Резултатите от революционното изследване се появиха и на страниците на специализираното издание Journal of the American Medical Association (JAMA).

Стволовите клетки са недоразвити, “непрограмирани” клетки, които имат способността да формират различен тип тъкани и могат да бъдат извлечени от човешкия организъм във всички възрасти. Предишни изследвания показаха, че терапията със стволови клетки има огромен потенциал за лечението на широк спектър заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Така например, изследване на британски учени от ноември м. г. показа, че инжектирането на стволови клетки спомага за възстановяването на органните увреждания след претърпян сърдечен удар.

Последното изследване предоставя първите клинични доказателства за ефикасността на стволовите клетки и срещу диабет тип 1. Страдащите от тази хронична форма на диабета, която се обикновенно се появява още в детството или първите години на зрелостта, са принудени да си инжектират инсулин поне 4 пъти дневно. При диабета тип 2, който засяга предимно възрастните хора, е свързан по скоро с фактори, свързани с начина на живот и хранене, какъвто е затлъстяването например. Страдащите от диабет тип 2 контролират нивата на кръвната си захар посредством медикаментозно лечение и диети.

В резултата на лечението, проведено от бразилски и американски специалисти, един от първите участници в експеримента живее без инсулинови инжекции вече 3 години. “Получихме много окуражаващи резултати при малка група пациенти в ранен стадий на заболяването. 93% от пациентите ни постигнаха дългосрочен период на независимост от инсулиновото лечение, с ниско ниво на странични ефекти и нулева смъртност”, посочва водещият автор на изследването, д-р Жулио Волтарели (Julio Voltarelli) от Университета на Сао Пауло в Рибейрао Прето, Бразилия (University of Sao Paulo in Ribeirаo Preto).

В програмата участвали бразилски диабетици на възраст от 14 до 31 години, при които диабетът бил открит до 6 седмици преди началото на лечението. След извличането на стволовите клетки от кръвта им, те прекарали лека форма на химиотерапия, за да бъдат елиминирани белите кръвни телца, увреждащи панкреаса. След това им били прелети собствените им кръвни стволови клетки, които спомогнали за възстановяването на имунната им система.

Съавторът на изследването, д-р Ричард Бърт (Richard Burt) от Института по медицина “Файнбърг” към Северозападния Университет в Чикаго (Northwestern University’s Feinberg School of Medicine in Chicago), уточнява, че 14 от 15 пациенти са постигнали дългосрочна независимост от синтетичния инсулин, като 11 тях са спрели напълно инжекциите непосредствено след преливането на стволови клетки. “Двама други пациенти се нуждаеха от допълнителни дози инсулин в рамките на 12 до 20 месеца след терапията, но също се избавиха от ежедневната нужда от инжекции. Един от пациентите изкара 12 месеца без инжекции, но след прекарана тежка вирусна инфекция, нуждата от тях се появи отново. Един от доброволците бе изваден от програмата заради усложнения на болестта”, обощва арезултатите от лечението д-р Бърт.

Терапията, известна като автологична (собствена) кръвотворна трансплантация на стволови клетки (autologous hematopoietic stem cell transplantation), вече е доказала положителното си въздействие и при редица автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, болестта на Крон и кожната туберкулоза (лупус).

Д-р Волтарели и екипът му смятат, че ако лечението със стволови клетки започне от ранните стадии на болестта, то е в ссътояние да възстанови напълни имунната система, предпазвайки запаса от бета-клетки и позволявайки тяхното регенериране.

Диабетът тип 1 се появява в резултат на увреждане на имунната система, при което тя започва да унищожава произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса, предизвиквайки остър недостиг на хормона. Към момента, в който на повечето пациенти са поставя подобна диагноза, те са загубили вече 60% до 80% от бета-клетките си. От този момент нататък болестта прогресира бързо, причинявайки множество сериозни дългосрочни увреждания, сред които слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечни болести и инсулт.

В България официално регистрираните болни от диабет тип 1 са 94 678 души, а болните от диабет тип 2 – 153 485 души. В страната обаче има висока степен на скрита заболеваемост и много от случаите на диабет остават недиагностицирани, посочват специалистите.

(по материали на  "Български фактор" )

БА Диабет във Фейсбук