2

Задава се епидемия от диабет в близките години у нас

проф. Анна-Мария Борисова - Председател на Българското дружество по ЕНДОКРИНОЛОГИЯ
 


Задава се епидемия от диабет в близките години у нас Снимка: lekar.bg
Късните последствия на заболяването водят до инвалидизация и огромни разходи за лечениe.
Ако не се вземат спешни мерки срещу захарния диабет и не се осигури финансов ресурс за профилактика и адекватно лечение, в близките няколко години ни очаква епидемичен взрив на заболяването.
Това прогнозира проф. Анна-Мария Борисова на проведения  през 2008г.  в Пловдив Национален научен симпозиум по ендокринология.
Председателката на Българското дружество по ендокринология съобщи, че страдащите от най-разпространеното социално-значимо заболяване вече надминават 500 хиляди души.
"Тревожен е фактът, че само 300 хиляди знаят за болестта си и се лекуват" - каза проф. Борисова и допълни, че точно тук е мястото на профилактиката, кампаниите и масовия скрининг, при които да се откриват проявите на диабета възможно най-рано.
Тя заяви, че ако държавата и здравните институции не предприемат спешни мерки, само за няколко години болните от захарна болест ще се увеличат поне с още 200 хиляди.
"Българинът масово не се грижи за здравето си. Стресът и начинът на живот, храненето и наднорменото тегло, алкохолът и цигарите са само част от предпоставките за появата на диабет", поясни проф. Борисова.
Според специалистите разпространението на диабет тип 2 вече е придобило епидемични размери. Късните последствия на заболяването водят до инвалидизация и огромни разходи за лечение.От друга страна, голяма част от усложненията могат да бъдат редуцирани с терапевтични интервенции, гарантиращи стриктен гликемичен контрол.

По време на симпозиума ендокринолозите се обединиха около мнението, че независимо от широкия избор на медикаменти и терапевтични комбинации, оптималният контрол на диабета все още е трудно постижим. Във форума участват над 350 специалисти, а специален гост е председателят на Международната тиреоидна асоциация Питър Лауберг от Дания.
За първи път на симпозиума ще бъдат представени последните световни и европейски препоръки и ръководства във всички области на еднокринологията.
"Това ще бъде като учебен наръчник за лекарите, най-важните препоръки в различните направления от поставяне на диагнозата до лечението на заболяването." - допълни проф. Борисова.
В рамките на форума се провеждат и безплатни прегледи.

Всеки десети е болен от диабет
В България диабетиците са 595 700, или 10,1%. Това сочат данни на Международната федерация за борба с диабета, оповестени от Българското дружество по ендокринология. Около 40% от диабетиците в страната не знаят, че са болни от диабет, други 70% са лошо лекувани. От Българското дружество по ендокринология са извършили мащабно проучване на захарен диабет тип две, което е обхванало 10 888 диабетици в страната. Според резултатите 40% от диабетиците са с индикации за хоспитализация, а 35,6% развиват усложнения (увреждане на очи, бъбреци, инсулти и инфаркти).
 
Заключението на дружеството е недобра компенсация на диабета и необходимост от подобряване на взаимодействието между ендокринолози и общопрактикуващи лекари, за да се открие рано заболяването и да се предприемат адекватни действия за предотвратяване появата на усложнения. Според Сабина Захариева - изпълнителен директор на Университетска болница по ендокринология, най-често с повишен риск от развиване на диабет са хора с наднормено тегло, високо кръвно налягане, жени, които по време на бременността си са били с високо кръвно налягане. По данни на Международната федерация в Европа 31 милиона души страдат от диабет, честотата на заболяването е 8,6%. Прогнозата за 2025 г. е броят на болните да достигне 10 процента. В послание на Международната федерация по повод Световния ден за борба с диабет, изпратено до всички страни по света, се посочва, че на всеки 10 секунди един човек умира от диабет. На всеки десет секунди двама души развиват диабет. Всяка година 70 милиона деца развиват диабет. Най-честите признаци на диабет са често уриниране, бърза загуба на тегло, загуба на сили, прекомерна жажда. Мотото на инициативите тази година е "Да извадим диабета на светло".
 

24 ноември 2008 г.


БА Диабет във Фейсбук