• Полезно
  • Дълъг живот без усложнения. Пример за носители на медал Joslin

Дълъг живот без усложнения. Пример за носители на медал Joslin

Дълъг живот без усложнения. Пример за носители на медал Joslin

медал_на_джослин_-_2jpg.jpg

Благодарение на най-новите технологии и изследвания в областта на диабета животът на хората може да бъде пълноценен и щастлив. Героите, които са получили медала Jocelin, доказват, че качеството на компенсацията е крайъгълният камък за поддържане на здравето.

 

Joslyn Diabetes Center е един от най-големите образователни и изследователски центрове за диабет в света. Центърът се намира в Бостън, Масачузетс. Диабетният център Joslin е основан през 1898 г. от Елиът Джослин, американски ендокринолог и пионер в изследването и лечението на диабета. Днес Медицински център Джослин предоставя най-новите медицински грижи и след проведена терапия пациентът получава доживотна подкрепа в управлението на диабета.

Джослин вярва, че самоконтролът е най-добрият начин за минимизиране на дългосрочните усложнения на диабета. В допълнение, признанието на пациентите за тяхната работа и отдаденост в грижата за диабета ще послужи като мотивация. Поради това е създаден медалът Joslin.

Ако първият медал беше даден за 25 години живот с диабет, тогава с повишаване на нивото на информираност самата награда се промени:

  • През 1948 г. е учреден Медалът на победата, който първоначално се присъжда на хора, които са живели с диабет 25 или повече години. 
  • През 1970 г. ръководството на Joslyn Diabetes Center учредява медал, който се присъжда на хора, които са живели с болестта повече от 50 години. По време на съществуването на наградата повече от 4000 души от цял ​​свят са получили медала. На предната страна на този медал е изобразен мъж с факла и надпис: „Триумфът на човека и медицината“, на гърба – „За 50 смели години с диабет“.
  • През 1996 г. центърът Joslin учреди медал за 75 години живот с диабет, 65 души получиха този медал. 
  • През 2013 г. е учреден медал за 80 години живот с диабет, връчен на 1 човек. 

 

 

 

Награда Joslin Life with Diabetes за 80 години

Спенсър Уолъс беше първият, който получи медала Джослин за 80 години опит с диабет тип 1. Наградата се състоя на 11 май 2013 г., когато Спенсър вече беше на 90 години и живееше с диабет 86 години. Той често казваше, че болестта не се отразява по никакъв начин на темпото му на живот и е готов да получи медал за още 100 години стаж.

Животът на Спенсър беше невероятно интересен и активен. Уолъс е служил в бреговата охрана на САЩ, заемал е различни високи позиции, работил е като управител на голям хотел, където по-късно става главен изпълнителен директор и президент. Продължава да работи и след пенсионирането си. Уолъс беше много активен в културните, гражданските и социалните движения в своя регион. За известно време Спенсър дори беше ръководител на Американската диабетна асоциация на щата Ню Йорк.

Спенсър обичаше спорта - той беше запален голфър, знаеше как да играе футбол, бейзбол, баскетбол, а през зимата обичаше да кара ски. Освен това той живее в брак около 60 години и отглежда син.

Уолъс видя онзи труден момент, когато инсулиновите спринцовки бяха за многократна употреба и нивата на захарта се измерваха само в урината. Въпреки всичко това Уолъс е живял много ярък и пълноценен живот. Историята на Спенсър е вдъхновила хиляди хора с диабет по света да живеят активен и пълноценен живот. 

 

 

Медал Джослин в Русия

В Русия започнаха да присъждат медала Joslin едва през 2010 г. През това време медала получиха около 50 души.

Валентин Арбузов получи медал за над 50 години живот с диабет. Заболяването му е диагностицирано на 26 години, когато е служил в армията. По-голямата част от живота си работи като инженер-технолог в завода на Енергомаш.

Валентин вярва, че лечението на диабета се е подобрило значително през последните 50 години и животът с диабет не е много труден, но трябва да следите състоянието си и да не прекалявате дори със спорта.

Животът с диабет не ми е създавал особени затруднения през цялото това време, просто трябва да свикнеш. Много е важно да наблюдавате храненето: след като се убодете, не се претоварвайте, в противен случай ще има или малко захар, или твърде много. Като малък спортувах, а сега разхождам кучето си. Ако имате диабет в спорта, също е важно да не се претоварвате, защото тежките натоварвания могат да доведат до хипогликемия. Чувствам се страхотно и, ако е възможно, ще се опитам да живея още 50 години, - каза медалистът Валентин Арбузов

Победителят от Челябинск Тамара Шаклеина вярва, че ключът към успеха е здравословен и активен начин на живот, разумна диета и добри съвременни лекарства. 

„Бях в кома, претърпях клинична смърт“, каза Тамара Василиевна. „Родителите ми ми дадоха един живот, втория получих от лекарите.“

 

 

 

Здравни изследвания на победителите

Резултатите от изследването показаха:

 

  1. По-ниският A1C не винаги корелира с по-малко усложнения.
  2. Изследователите смятат, че хората с по-нисък гликемичен контрол, които не развиват усложнения, имат защитен фактор.
  3. Мнозина, които живеят над 50 години с диабет тип 1, не страдат от основните микроваскуларни усложнения на диабета - очни, бъбречни и нервни усложнения - или сърдечно-съдови заболявания.
  4. Почти 50% от медалистите нямат сериозни усложнения. Около 40% не страдат от ретинопатия дори след 50-80 години живот с това заболяване. По-малко от 10% страдат от някакъв вид бъбречно заболяване.
  5. Повече от 66% от медалистите с диабет тип 1 над 50 години все още произвеждат инсулин.

 

 

Може да си представим, че за да живееш с диабет тип 1 50 или повече години, трябва да имаш определено количество издръжливост. Медалистите имат добър контрол на кръвната захар през по-голямата част от живота си с диабет. Те са физически активни, имат нормално телесно тегло и имат ниски нива на лош холестерол ( висок HDL, нисък LDL ).

 

 Героите, които са получили медала за дълъг живот и без усложнения с диабета, са хора, които ясно демонстрират важността на вниманието при справяне с диабета. Активният начин на живот и внимателното отношение към терапията ви позволяват да живеете дълъг, пълноценен живот и да поддържате здравето си. Много е важно да не забравяме, че можем да повлияем много и върху качеството на компенсацията в ръцете на всеки човек с диабет. Желаем ви отлични захари на глюкомера, мотивация и бодрост. 

БА Диабет във Фейсбук