• Полезно

Дълъг живот без усложнения. Пример за носители на медал Joslin

медал_на_джослин_-_2jpg.jpg

Благодарение на най-новите технологии и изследвания в областта на диабета животът на хората може да бъде пълноценен и щастлив. Героите, които са получили медала Jocelin, доказват, че качеството на компенсацията е крайъгълният камък за поддържане на здравето.

 

Joslyn Diabetes Center е един от най-големите образователни и изследователски центрове за диабет в света. Центърът се намира в Бостън, Масачузетс. Диабетният център Joslin е основан през 1898 г. от Елиът Джослин, американски ендокринолог и пионер в изследването и лечението на диабета. Днес Медицински център Джослин предоставя най-новите медицински грижи и след проведена терапия пациентът получава доживотна подкрепа в управлението на диабета.

Джослин вярва, че самоконтролът е най-добрият начин за минимизиране на дългосрочните усложнения на диабета. В допълнение, признанието на пациентите за тяхната работа и отдаденост в грижата за диабета ще послужи като мотивация. Поради това е създаден медалът Joslin.

Ако първият медал беше даден за 25 години живот с диабет, тогава с повишаване на нивото на информираност самата награда се промени:

  • През 1948 г. е учреден Медалът на победата, който първоначално се присъжда на хора, които са живели с диабет 25 или повече години. 
  • През 1970 г. ръководството на Joslyn Diabetes Center учредява медал, който се присъжда на хора, които са живели с болестта повече от 50 години. По време на съществуването на наградата повече от 4000 души от цял ​​свят са получили медала. На предната страна на този медал е изобразен мъж с факла и надпис: „Триумфът на човека и медицината“, на гърба – „За 50 смели години с диабет“.
  • През 1996 г. центърът Joslin учреди медал за 75 години живот с диабет, 65 души получиха този медал. 
  • През 2013 г. е учреден медал за 80 години живот с диабет, връчен на 1 човек. 

 

 

 

Награда Joslin Life with Diabetes за 80 години

Спенсър Уолъс беше първият, който получи медала Джослин за 80 години опит с диабет тип 1. Наградата се състоя на 11 май 2013 г., когато Спенсър вече беше на 90 години и живееше с диабет 86 години. Той често казваше, че болестта не се отразява по никакъв начин на темпото му на живот и е готов да получи медал за още 100 години стаж.

Животът на Спенсър беше невероятно интересен и активен. Уолъс е служил в бреговата охрана на САЩ, заемал е различни високи позиции, работил е като управител на голям хотел, където по-късно става главен изпълнителен директор и президент. Продължава да работи и след пенсионирането си. Уолъс беше много активен в културните, гражданските и социалните движения в своя регион. За известно време Спенсър дори беше ръководител на Американската диабетна асоциация на щата Ню Йорк.

Спенсър обичаше спорта - той беше запален голфър, знаеше как да играе футбол, бейзбол, баскетбол, а през зимата обичаше да кара ски. Освен това той живее в брак около 60 години и отглежда син.

Уолъс видя онзи труден момент, когато инсулиновите спринцовки бяха за многократна употреба и нивата на захарта се измерваха само в урината. Въпреки всичко това Уолъс е живял много ярък и пълноценен живот. Историята на Спенсър е вдъхновила хиляди хора с диабет по света да живеят активен и пълноценен живот. 

 

 

Медал Джослин в Русия

В Русия започнаха да присъждат медала Joslin едва през 2010 г. През това време медала получиха около 50 души.

Валентин Арбузов получи медал за над 50 години живот с диабет. Заболяването му е диагностицирано на 26 години, когато е служил в армията. По-голямата част от живота си работи като инженер-технолог в завода на Енергомаш.

Валентин вярва, че лечението на диабета се е подобрило значително през последните 50 години и животът с диабет не е много труден, но трябва да следите състоянието си и да не прекалявате дори със спорта.

Животът с диабет не ми е създавал особени затруднения през цялото това време, просто трябва да свикнеш. Много е важно да наблюдавате храненето: след като се убодете, не се претоварвайте, в противен случай ще има или малко захар, или твърде много. Като малък спортувах, а сега разхождам кучето си. Ако имате диабет в спорта, също е важно да не се претоварвате, защото тежките натоварвания могат да доведат до хипогликемия. Чувствам се страхотно и, ако е възможно, ще се опитам да живея още 50 години, - каза медалистът Валентин Арбузов

Победителят от Челябинск Тамара Шаклеина вярва, че ключът към успеха е здравословен и активен начин на живот, разумна диета и добри съвременни лекарства. 

„Бях в кома, претърпях клинична смърт“, каза Тамара Василиевна. „Родителите ми ми дадоха един живот, втория получих от лекарите.“

 

 

 

Здравни изследвания на победителите

Резултатите от изследването показаха:

 

  1. По-ниският A1C не винаги корелира с по-малко усложнения.
  2. Изследователите смятат, че хората с по-нисък гликемичен контрол, които не развиват усложнения, имат защитен фактор.
  3. Мнозина, които живеят над 50 години с диабет тип 1, не страдат от основните микроваскуларни усложнения на диабета - очни, бъбречни и нервни усложнения - или сърдечно-съдови заболявания.
  4. Почти 50% от медалистите нямат сериозни усложнения. Около 40% не страдат от ретинопатия дори след 50-80 години живот с това заболяване. По-малко от 10% страдат от някакъв вид бъбречно заболяване.
  5. Повече от 66% от медалистите с диабет тип 1 над 50 години все още произвеждат инсулин.

 

 

Може да си представим, че за да живееш с диабет тип 1 50 или повече години, трябва да имаш определено количество издръжливост. Медалистите имат добър контрол на кръвната захар през по-голямата част от живота си с диабет. Те са физически активни, имат нормално телесно тегло и имат ниски нива на лош холестерол ( висок HDL, нисък LDL ).

 

 Героите, които са получили медала за дълъг живот и без усложнения с диабета, са хора, които ясно демонстрират важността на вниманието при справяне с диабета. Активният начин на живот и внимателното отношение към терапията ви позволяват да живеете дълъг, пълноценен живот и да поддържате здравето си. Много е важно да не забравяме, че можем да повлияем много и върху качеството на компенсацията в ръцете на всеки човек с диабет. Желаем ви отлични захари на глюкомера, мотивация и бодрост. 

БА Диабет във Фейсбук